Over Hilde Schoonbeek | contactclown, teamtrainer en trainingsacteur

Hilde laat je zien!

Hilde laat zich zien

Je gezien en gehoord voelen. Eerlijk en open durven zijn. Jezelf mogen laten zien. Erkenning ervaren. Hoe bevrijdend is het als je gewoon mag zijn wie je bent! Ik geloof dat je alleen jezelf kunt zijn als er voldoende veiligheid en vertrouwen is. Is dat er, dan ontstaat er ruimte voor (echt) contact. Met jezelf én met de ander. En daar word je een ander mens van. Een completer mens.

Waar rook is…

Ik ben opgegroeid in een hardwerkend middenstandsgezin en was veel te vinden in de winkel en het installatiebedrijf van mijn ouders, waar zij haarden, kachels (zowel gas als houtgestookt) en cv’s verkochten. Nog steeds geniet ik van open haarden en echt houtvuur. Er gaat voor mij niets boven die warmte en geur.

Verhalen

Als kind speelde ik veel met poppen. De verkleedkist nodigde mij en mijn vriendinnetjes uit tot eindeloos veel rollenspelen. Mijn moeder vertelde dat zij uit mijn spel kon opmaken wat ik had beleefd, op school en tijdens ingrijpende gebeurtenissen. Al van jongs af aan houd ik van verhalen. Ik was een dromer, niet al te vlot, maar blijkbaar wel met een goed stel hersens, want ik volgde havo en vwo en ging daarna naar de Small Business opleiding (HBO) met het idee het bedrijf van mijn ouders over te nemen of zelf een winkel te beginnen.

Van bedrijfsleven naar theater en clownerie

Na mijn opleiding begon een gevarieerde loopbaan. Eerst in een commerciële functie in het bedrijfsleven, toen in de arbeidsbemiddeling en vervolgens als docent in het mbo, waar ik lesgaf op gebied van marketing & communicatie, handel en logistiek.
In mijn vrije tijd speelde ik vanaf de middelbare school in theaterstukken en volgde ik trainingen op het gebied van acteren en regisseren. Ook ging ik aan theatersport doen. Naast avondvullende stukken kwam ik steeds meer op het spoor van improvisatie en het maken van korte stukken ter ondersteuning van thema’s en kerkdiensten.
In 2007 stopte ik met mijn baan om meer met mijn expressieve kant te kunnen doen. Ik volgde clownsopleidingen bij Roelant en Madeleine de Vletter, Siebe Fockens, Els Jansen en bij de Canadese Grindl.

Waardevolle ontmoetingen

Vanaf de eerste clownsopleiding clownde ik met collega’s in verpleeghuizen, instellingen voor mensen met een handicap en hospices. Er ging een wereld voor me open. Wat was het geweldig om de clown in mezelf te ontdekken, om mezelf beter te leren kennen, maar vooral om van daaruit de andere -kwetsbare- mens te ontmoeten. Hoe kostbaar is het om de clown in te zetten voor mensen met dementie en gehandicapten, die zich moeilijk kunnen uiten. De clown is ontwapenend en met enkel de rode neus en een passend kostuum nodigt hij de ander in spel, klanken, zang en soms wat woorden uit om zich te uiten op de manier die bij hem of haar past. Blikken die zich openen, handen die naar elkaar worden uitgestoken, een lach op een gezicht. Het is geweldig wat er gebeurt in het samenspel met de clown.
Jaarlijks volg ik een (korte) clownstraining om me verder te verdiepen in dit prachtige werk.

Trainer en trainingsacteur

Naast het clownswerk kwam het geven van trainingen en lessen opnieuw op mijn pad. Nu gericht op het maken van contact, communicatie tussen mensen en presenteren. Voor jongvolwassenen (op scholen) en voor groepen in het bedrijfsleven. Ik ging theaterprojecten met kinderen doen en hen dramalessen geven. En ik werd trainingsacteur. Ook die rol past mij, omdat ik een doener ben, van interactie en samenspel houd en mijn kennis en vaardigheden graag inzet om (jong) volwassenen zichzelf en de ander te laten zien. Met gebruik van improvisatie, spel en humor. Soms confronterend, maar altijd met mildheid.

,,Hilde, ik vind je als cursusleider goed. Omdat je vaak vroeg 'wat gebeurt er?', kwam ik bij mezelf uit. Ik heb er veel van geleerd, zodat ik zelf ook graag wil spelen. Je voelt goed aan wat mijn stemming was. Dat mocht er zijn, heerlijk! Wat ik heb ik een lol gehad. Ik kwam altijd vol energie thuis."

Etty - deelnemer 'Met de clown het nieuwe jaar in'.

Nog meer van Hilde zien?

Maak een afspraak! Bel Hilde 06 141 61 632
Stuur een mail naar info@hildelaatjezien.nl
Of ga naar contact en laat je gegevens achter, dan belt Hilde jou.